Folklorno društvo Lancova vas

Koranti

"Koranti" na svojih pohodih odganjajo zimo in zle duhove ter kličejo pomlad. "Korant"-kurent Ptujskega polja je že svetovno znan in je osrednji lik Ptujskega kurentovanja. "Lancovski korant" se od ptujskopoljskega razlikuje po nekaj etnološko izvirnih podrobnostih. Je izvirni haloški korant, katerega rojstvo je še nepojasnjeno, a sega nekaj stoletij v preteklost naše vasi.

Korant Lancova vasPoseben "korantov" okras je kapa-maska, ki jo krasijo pravi goveji rogovi ter ušesa iz usnja in krzna. Kapa je iz govejega usnja in je prešita z dolgodlako ovčjo kožo. Na naličje maske je prišit gobčast nos, vrezane so odprtine za oči, nos in usta. Iz ust visi rdeč jezik iz telečjega usnja. Pod nosom so prišiti zobje iz fižola ter brke iz sirke. Pred ostro zimo se "korant" zavaruje z ovčjim kožuhom. Čez kožuh je opasan z verigo, na kateri visi pet "kravjih zvoncev". Ti so razporejeni po velikosti in zvoku. Na verigo si "korant" pripenja pisane žepne robčke, ki mu jih poklanjajo vaška dekleta. 

"Korant" je obut v visoke in močne črne čevlje iz govejega usnja in v bogato spletene zelene volnene nogavice. V roki vihti "ježevko" - leseno gorjačo, okrog katere je ovita ježeva koža. Ta mu služi za obrambo. "Lancovski korant" je mogočna demonska pojava, ki hkrati vzbuja strah in spoštovanje. Živahno poskakuje, da kravji zvonci lepo in gromsko zvonijo. Če "korant" sreča znanca, mu v znak prijateljstva in dobrohotnosti seže v roko. "Lancovski koranti" nastopajo pri "oračih" kot "plužarji", na svojih obhodih po vasi pa se pogosteje družijo v večje skupine. V Lancovi vasi še zmeraj gojimo star običaj obiskovanja hiš v vasi. Zaželimo vesel fašenk in dobro letino, razveselimo pa se kakšnega darila, ki nam ga podari gospodar.

http://www.koranti-lancova.si/

 

 

Prijava na e-Novice

Prijavite se na e-novice in prejemajte novosti društva.
Nahajate se: Home Predstavitev Sekcije Koranti