Folklorno društvo Lancova vas

Tradicionalne prireditve

SREČANJE PEVCEV IN PEVK LJUDSKIH PESMI TER GODCEV LJUDSKIH VIŽ

Na večer pred praznikom svetih treh kraljev so po naših vaseh hodili trikraljevski koledniki. To so bili vaški fantje, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice ter zbirali darove. To navado ohranjajo številni pevci tudi danes.
Ker se je ob prazniku svetih treh kraljev pelo, smo se v našem društvu odločili, da v januarju organiziramo srečanje pevcev in pevk ljudskih pesmi ter godcev ljudskih viž. Prireditev je postala tradicionalna, saj jo prirejamo že nekaj let. Zraven pevcev, pevk in godcev našega društva se predstavijo tudi pevci, pevke in godci iz bližnje in daljne okolice.

POSTAVITEV MLAJA

Na zadnji dan meseca aprila, dan pred 1. majem, praznikom dela, v Lancovi vasi ohranjamo tradicionalni običaj postavitve mlaja oz. 'majpana', kot mu rečemo v Lancovi vasi. To je običaj, ki združuje vaščane. Dan ali dva pred postavitvijo se zbere nekaj možakarjev, ki gredo v gozd po smreko. Pripeljejo jo pred vaški dom v vasi, jo olupijo in oklestijo veje, razen vrha smreke, ki ga okrasijo, na vrh pa pritrdijo še slovensko zastavo. 'Majpan' postavljajo ročno, za to pa je treba kar nekaj parov krepkih moških rok, ki s pomočjo lesenih hlodov, povezanih z verigo, na povelje dvigujejo drevo. Ker naloga ni preprosta, vmes tudi nekaj minut počivajo, ljudski godci pa jim v tem času kaj zaigrajo. Ko je mlaj postavljen, se vaščani družijo ob dobrotah gospodinj iz vasi, dobri kapljici vaščanov, petju in plesu.

MIKLAVŽEVANJE

Dobri mož, ki vsako leto 5. decembra zvečer obdari pridne otroke, se imenuje Miklavž. Oblečen je v dolgo belo obleko, nosi bele rokavice, ima dolge bele lase in dolgo belo brado. Na glavi ima škofovsko pokrivalo, v roki pa dolgo škofovsko palico. Spremljata ga dva angela in dva parklja. Že kar nekaj let ga otroci pričakajo tudi v vaškem domu v Lancovi vasi. Da bi otroci malo pozabili na strah pred parklji, si najprej ogledajo kratek program, ki ga pripravijo otroci našega društva. Ko Miklavž prispe, se med otroki pojavi vznemirjenje. Miklavž lepo pozdravi vse otroke in jih povpraša, ali so bili kaj pridni ali so mogoče kaj nagajali staršem … Seveda so vsi prisotni otroci enotnega mnenja, da so pridni, saj ne želijo, da bi jih odnesli parklji. Nekateri se opogumijo in Miklavžu kaj zapojejo, zmolijo ali povedo kaj drugega. Miklavž razdeli vsem pridnim otrokom darila, nato pa se odpravi naprej, saj mora to večer obdariti še mnogo pridnih otrok.


Prijava na e-Novice

Prijavite se na e-novice in prejemajte novosti društva.
Nahajate se: Home Predstavitev Tradicionalne prireditve