Folklorno društvo Lancova vas

Zgodovina društva

Folklorno društvo Lancova vas je bilo ustanovljeno leta 1983 z namenom, da oživlja, ohranja in predstavlja naše kulturno izročilo. Društvo sestavljajo:

  • dve odrasli folklorni skupini
  • dve otroški folklorni skupini
  • pevke ljudskih pesmi
  • pevci ljudskih pesmi
  • muzikanti in
  • sekcija korantov

Društvo deluje aktivno brez prekinitev že trideset let. Vsako leto sodelujemo na regijskih revijah, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na teh revijah smo občasno izbrani na območno in tudi republiško revijo..

Leta 1988 je izšla kaseta naših pevk in pevcev Za haloškimi vrtami, na kateri so predstavljene nekatere ljudske pesmi iz naših krajev. V letih 1991–1993 smo s pomočjo slovenskih strokovnjakov za etnologijo dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovša in dr. Aleša Gačnika naredili raziskavo kulture oblačenja, šeg in navad, plesnega ter pustnega izročila. Na podlagi raziskave smo obogatili naš program z novimi nošami – kostumi ter plesi iz Lancove vasi in okolice. Izsledki teh raziskav so zapisani v naši prvi knjigi z naslovom Dediščina Lancove vasi in okolice – noše, plesi, maske, ki jo je društvo izdalo leta 2003 ob svoji 20-letnici delovanja. Leta 2007 smo posneli zgoščenko, na kateri so ljudske pesmi in ljudske viže iz Lancove vasi in okolice, ki so jih zapeli in zaigrali naši pevci, pevke in muzikanti. Leta 2013 smo ob praznovanju 30. obletnice izdali že drugo knjigo, v kateri so opisane odrske postavitve starejših folklornih skupin in nekaj odrskih postavitev otroških folklornih skupin. Naslov knjige je Oj, lepo je res na deželi, avtorica pa je Nežka Lubej.

Že kar nekaj let naše društvo v času ob svetih treh kraljih organizira srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.. Na zadnji dan v mesecu aprilu organiziramo postavitev mlaja ('majpana'). Seveda se 'majpan' postavlja tako, kot so to počeli nekoč – ročno, brez pomoči strojev. Ob tem dogodku se vaščani družimo, zapojemo, zaigramo in zaplešemo..

Ob koncu leta, na predvečer godu sv. Nikolaja, seveda ne pozabimo na naše najmlajše. Sv. Miklavž pride v spremstvu angelov in parkljev ter obdari vse pridne otroke. Smo eno redkih društev, ki je tako številčno, hkrati pa so vse sekcije aktivne in uspešne tako na domačih kot tujih tleh. Izven naših meja smo gostovali že v Avstriji, Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Češki, Franciji, Hrvaški, Italiji (tudi na Sardiniji), Madžarski, Nemčiji, Poljski, Romuniji, Rusiji, Singapurju, Slovaški, Švici in Turčiji.


Prijava na e-Novice

Prijavite se na e-novice in prejemajte novosti društva.
Nahajate se: Home Predstavitev Zgodovina